(tre)E-health
0 comments

Glup! Een giraf kan genieten van heerlijke acacia-blaadjes, maar de boom raakt direct gestrest! Grote doorns heeft hij op zijn takken. Dat helpt tegen heel veel dieren, maar de tong en lippen van de giraf zijn volledig stekelproof. Wat te doen? Zo snel als mogelijk verhoogt de acacia het tannine-gehalte in zijn bladeren. Dat smaakt bitter en bij grote hoeveelheden maakt het dieren ziek. Dat zal ze leren! Terwijl de boom deze actie onderneemt, waarschuwt hij zijn buren door ethyleen mee te geven aan de wind. Die bezorgt de waarschuwing bij omliggende acacia's, zodat zij zich direct kunnen wapenen. 

Deze actie heeft wel iets weg van een WhatsApp Buurtpreventie-groep, vind je niet?

Een andere slimme boomverbinding is het Wood Wide Web.
De BBC maakte een mooie infographic over dit wortel-schimmelnetwerk waarmee bomen onder andere hun nakomelingen en zieke soortgenoten voeden, en waarmee ze elkaar waarschuwen als luizen of wantsen het te bond maken. Een sterk staaltje treE-Health!
Overigens gebruikt dit netwerk chemische én elektrische signalen, is het net als ons www gevoelig voor hackers (orchideeën, bijvoorbeeld) en cybercrime, en het is niet bestand tegen motorzagen.

 

Op de foto: deze boom is gevallen tijdens een van de zomerstormen in 2017. Met blad en al. Einde verhaal? Nee, in het voorjaar kwamen gewoon weer blaadjes aan de takken. De boom is dan ook niet helemaal ontworteld; een procent of veertig zit nog mooi in de grond. En wie weet krijgt de boom dus wel stimulerende ondergrondse schouderklopjes, aanmoedigingen en voedingssupplementen van zijn familie en buren.