De maan komt op en de zon gaat onder
0 comments

Volle maan en een donker bos: ons oer-gevoel maakt het spannend

’s Avonds wandelen in een donker bos: dat is spannend en mooi tegelijk. Het maakt een oer-gevoel in ons los, want in het donker zijn we op onze hoede! Laten we de volle maan, onze ogen en andere zintuigen gebruiken om onze weg te vinden.

Wij mensen voelen ons van nature prettiger overdag dan ’s nachts, net als de meeste vogels en zoogdieren. Het licht en warmte van de zon, dat koesteren we. Als de avond valt, doen we de lichten aan en zetten we de verwarming het liefst een graadje hoger. We maken het lekker comfortabel binnen. De meeste dieren trekken zich ook terug in hun nest of hol. Want buiten, daar is het koud, donker … en spannend. Je weet maar nooit wie of wat je tegenkomt. Wandelen in een donker bos? No way!

En toch. Probeer het eens. Voel dat het spannend is en ervaar wat die spanning met je doet. Voel je het in je buik? Loop je met opgetrokken schouders? Dat is onze oer-reactie: we staan op scherp. Dat is dus heel normaal en datzelfde gevoel hebben we overdag ook wel eens in een spannende situatie, bijvoorbeeld op ons werk of thuis.

Probeer om vanuit dat oer-gevoel je ontspanning te vinden en je bij volle maan thuis te voelen in het bos en op de hei. Start als het nog licht is. Dan gaat de zon onder en de volle maan komt op. Het licht verandert, de sfeer in het bos verandert en je gevoel verandert mee. Loop in een rustig tempo en in stilte. Sta onderweg stil bij waar je bent en wat je ervaart. Groet de maan en neem de tijd voor een meditatie of een mijmering. Zo leer je de natuur en dus jezelf een beetje beter kennen. Dat draagt bij aan je (zelf)inzicht, (zelf)vertrouwen en innerlijke kalmte.

Ga je liever met een groep op stap dan alleen?

Wees welkom bij de Volle maan-wandelingen.

Meer info en aanmelden van de website van Staatsbosbeheer: staatsbosbeheer.nl/spiritdrenthe

Tags